пʼятниця, 30 січня 2015 р.

Класик сучасної української дитячої літератури

Сьогодні виповнилося 85 років від дня народження класика сучасної української дитячої літератури Всеволода Зіновійовича Нестайка. Для багатьох українців його «Тореадори з Васюківки» – найулюбленіша книжка дитинства.
Як сам Нестайко писав, «коли я став по-справжньому дорослим, мені страшенно захотілося повернутись назад у дитинство — догратися, досміятися, добешкетувати… Вихід був один — стати дитячим письменником. Так я й зробив. І, пам’ятаючи своє невеселе дитинство, я намагався писати якомога веселіше».    
                              
Майже п’ятдесятилітній шлях у дитячій літературі Всеволод Нестайко засвідчив виданням близько сорока книжок оповідань, казок, повістей і п’єс. Усі твори митець намагався писати якомога веселіше. Але чи не з найбільшою насолодою, як Всеволод Зіновійович зізнавався сам, він писав про пригоди Яви і Павлуші. Все почалося з двох оповідань – «Пригода в кукурудзі» і «Тореадори з Васюківки», які були надруковані 1963 року. Головні герої твору були такими кмітливими й непосидючими і так сподобалися читачам, що за рік з’явилася повість «Пригоди Робінзона Кукурузо».  1966 року вийшла наступна повість про двох бешкетників – «Незнайомець з тринадцятої квартири». І нарешті — повість «Таємниця трьох невідомих». Ці книги склали роман-трилогію «Тореадори з Васюківки».
Незабаром трилогія  розійшлася у світі  сотнями тисяч примірників, роман було перекладено 20 мовами. У 1979 році рішенням Міжнародної ради з дитячої та юнацької літератури трилогію «Тореадори з Васюківки» внесено до Особливого почесного списку Г. Х. Андерсена.  2004 року Всеволод Нестайко вирішив повернутися до «Тореадорів» і, не відмовляючись від попереднього тексту книжки, разом із поетом та редактором Іваном Малковичем опрацював та опублікував нову авторську редакцію книги «Тореадори з Васюківки», позбавивши книжку деяких неминучих ідеологічних нашарувань минулого часу, а також деталей, незрозумілих сучасному читачеві. Автор додав до сюжету нові епізоди, зробивши улюблену книжку багатьох українців більш захопливою.
Свого часу Всеволод Нестайко порекомендував читачам: «Не поспішайте, як я колись, швидше виростати. Бо дитячі роки неповторні. І якщо Ява й Павлуша допоможуть вам на якісь хвилини гостріше відчути радість веселого, щедрого на пригоди й витівки дитинства, я буду щасливий».


Немає коментарів:

Дописати коментар