середа, 3 грудня 2014 р.

"Милий краю, тобою лиш болію і живу" (Дослідження творчості Романа Петріва)

«Милий краю, тобою лиш болію і живу»
«Така вже доля нашого народу. Живучи в оточенні агресивних сусідів і маючи миролюбивий характер, він протягом багатьох століть був позбавлений державності. Окупанти, що видавали себе за визволителів і братів, намагалися відібрати від нього мову, культуру, право мати батьківщину», – відзначив   літературознавець Ю. Белега, член Спілки письменників України, у передмові до книги Р. Петріва «Розчарована осінь». Намагалися відібрати, а ми наперекір всьому маємо Україну. А це – найдорожче. Так, недруги наші, щоб зробити з українців  мовне низькосортя, котре працюватиме на «старшого брата» і дякуватиме «за шмат гнилої ковбаси», перш за все нищили українську еліту.  Найкращі борці за Волю України поклали життя у нерівній боротьбі з окупантами. Парадоксальний факт: чим більше людина зробила для визволення України, тим менше її цінують.
До тих, хто поклав «на жертовник Свободи свій талант», належить і Роман Петрів. Небагато нам відомо про цю людину. Та і як воно могло бути по-іншому, коли, за словами поета, «по полях, по толоках дитинство розлетілось», коли «війна навела в нім порядок», коли пережив жахливий мор політв’язнів у тундрі, де
Лежать рівно штабелями,
Наче зняті з пилорами
Мерзлі горбилі.
 Усе своє життя наш земляк виливає у рядках поезії. Як підкреслює М.Дубас, «форма вірша для нього впродовж усього творчого шляху, як і життєвого, лишень обгортка для дум, для акумуляції наснаги, для боротьби за високі ідеали справедливості і свободи, для їх утвердження і прищеплення наступному поколінню. У тій боротьбі, як зазначив у одному з віршів, він  «пройшов життя в рядах піхоти».
У час здобуття української державності Р. Петрів не шукає і не сподівається винагород, слави чи якихось почестей за самовіддане і безкомпромісне служіння рідному народові.
Сам автор у поезії «Україні» характеризує себе дуже скромно:
Хто я такий? Клітина твої крові,
Енергій творчих миттєва іскра.
Слабенький звук в твоїй дзвінковій мові
В одвічнім змагу кривди і добра.
Автор просить  Батьківщину скріпити його «надією своєю» і думки його нащадкам передати.
У «Гімні Україні» поет відзначає, що
шлях наш незмінний: до світла, добра
З Христом і Шевченком на стягу…
Так, для митця Україна є нероздільною  із Христом і Шевченком. Без них наше життя не є життям.
Сам поет підкреслює, що справжній український дух у нього пробудили Т.Шевченко, І.Франко, Леся Українка – титани українського духу. А хто не читає твори цих письменників, той не орієнтується в житті, таких людей легко переконати у будь-чому, дуже просто перетворити  їх на будь-кого.
Україна для Р.Петріва є все: «альфа і омега», вершина «бажань, дорога і мета». А майбутнім нашим є «життєдайна нива і праця… кожний Божий день».
Звертаючись до українців у поезії «Співвітчизники», автор закликає покинути все, «що нас ділило, хай блудний син заходить в дім». Просить, щоб ми  любов’ю зігріли  кожного українця і кожен із нас «всепрощу хай знаходить» у цьому домі. В домі  під назвою Вільна Україна. І не можна її ділити, адже
Одне в нас сонце і Вітчизна,
і дощ на всіх, і спека – всім…
А якщо трапиться крутизна –
за руки взявшись, перейдім.
А їм, справжнім дочкам і синам України, треба зовсім мало: лише хочеться, щоб після того, як уже останнього пом’януть, прийшов той час, коли про невідомих борців,
б‘ючись в груди на найвищім рівні,
скажуть тихцем: вони в борні нерівній
підняли нас, негідних,із колін
       («Багато пройдено, побачено, почуто…»).
На запитання, чи почувається Роман Петрів щасливим, він відповідає  ствердно, адже є корисним для народу і для родини… але на перше  місце поставлено щастя України. 
Під небом блакитним наш лан золотіє,
Хвилює пшениця в козацьких степах.
Розбуджена Воля майбутнє нам сіє, 
 неволя зосталась в народних піснях
                                                          («Гімн Україні»).
Звертаючись до України у своїх поезіях,  митець підкреслює:
Нині ти інша – державна, дужа
і Світ розмовляє з тобою,
а ти, роздерта сама собою
у марнославнім двобою,
майбуття своє бачиш не дуже
                     («Україні»).
Р.Петрів не мислить себе без України: нею він живе, мислить, любить.  Але для того, щоб Україна не зникла з карти світу, потрібно кілька речей: мова наша солов’їна, історія з неатрофованою пам’яттю, єдина церква (щоб не було більше тих роздорів між людьми) і потрібна єдино українська  ідеологія. Це та складова, якою живе наша країна. Із відсутністю однієї з її частин зникне держава… Про це варто пам’ятати всім.
Кажуть, велике бачиться здалека. Можливо, потрібні роки, щоб оцінили справжню велич цього поета.
І сьогодні він творить, не випускаючи пера з натомлених рук, радіє кожному дню, радіє сонцю і усмішці природи, людям і Україні, котра, здобувши Волю, «протирає очі, здивована, що стільки літ проспала».
Такий він, наш  земляк, Р.Петрів – справжній українець. Все життя поета, вся його творчість пройняті любов’ю до рідної Батьківщини, чию «землю зогріли любов’ю мільйонів сердець».

Немає коментарів:

Дописати коментар