середа, 3 грудня 2014 р.

На зорі літературного шляху (Дослідження творчості Романа Петріва)

На зорі літературного шляху

  Як поет Р.Петрів сформувався у таборах. Саме там написав перші вірші. На жаль, більшість із них у невільничих умовах заборон і переслідувань безповоротно зникли.
Університетами ж нашого земляка були твори світової поетичної класики, якими він надзвичайно зачитувався, а особливо зустрічі і контакти з творчими особистостями. Зокрема, у Мордовії доля звела нашого земляка із композитором Василем Барвінським, котрий був загальновизнаним авторитетом серед українських політв’язнів, з людиною енциклопедичних знань Михайлом Сорокою та багатьма іншими.  Ще на Воркуті допоміг йому – початківцеві – пізнати й опанувати таємниці віршування відомий поет Закарпаття Андрій Патрус-Карпатський. Звичайно, були то перші  проби пера, у котрих Р.Петрів розповідав правду про життя політв’язнів у таборах. За словами самого автора, ті вірші незабаром викликали у нього невдоволення, оскільки не вистачало у нього знання мови і техніки віршування, тому він залишив ті «марні та небезпечні забави». Думав, що назавжди. Проте доля розпорядилась по-іншому. Наприкінці 40-років у таборі шахти №7 наш поет заприятелював з Володимиром Леськівим – молодою грамотною людиною. Той, дізнавшись про аматорські спроби Петріва, заохочував молодого поета до творчості, читав в’язням вірші миколаївчанина  і переховував їх. Саме цій прекрасній людині Р.Петрів присвятив поезію «Журавлина журба». На жаль, перед черговим арештом, щоби врятувати друга, Леськів спалив його твори, а сам отримав 25 років у закритих в’язницях за намагання організувати втечу з табору. Але, оскільки він був громадянином Польщі, його відправили до Варшави, звідки той поїхав до батька в Канаду і там у 1962 році в журналі «Визвольний шлях»  з пам’яті надрукував два вірші Р.Петріва. Сьогодні В.Леськів живе в Канаді, але і надалі  друзі часто спілкуються листовно. Справжня дружба не знає межі ні в часі, ні у відстані. Ще один їхній товариш, Караташ Володимир, живе у с. Побуське Кіровоградської області.
Перші вірші наш земляк написав у Воркуті в таборі. Із написаного в ГУЛазі у поета не збереглось нічого, крім вірша «Соседки»; усе інше написане уже після повернення на волю. Безумовно, значна частина його творчого доробку так чи інакше пов’язана зі спогадами про боротьбу за волю нашої України та про життя каторжан у більшовицько-радянських таборах. Проте є у поета і твори, котрі присвячено важливим подіям в історії країни, є вірші-роздуми про життя, про місце людини на землі, про вічне кохання.

Немає коментарів:

Дописати коментар