пʼятниця, 27 березня 2015 р.

Вітаю з Міжнародним днем театру

Міжнародний день театру відзначається щорічно 27 березня з 1962 року. Свято започатковане у Відні на 9-му конгресі Міжнародного інституту театру (МІТ) при ЮНЕСКО в 1961 році.
Традиційно свято проходить під єдиним девізом: "Театр як засіб взаєморозуміння і зміцнення миру між народами". Діяльність Міжнародного інституту театру, згідно зі статутом, спрямована на "зміцнення миру і дружби між народами, на розширення творчої співпраці всіх театральних діячів світу".
Перше міжнародне послання на честь Всесвітнього дня театру було написано в 1962 році французьким письменником і художником Жаном Кокто (фр. Jean Cocteau, 1889-1963).
Як відомо, слово "театр" походить від давньогрецького слова theatron, що означає "місце, де дивляться". Згадка про першу театральну постановку датується 2500 роком до нашої ери. Перша театральна гра відбулася в Єгипті, у сюжеті якої використали історії бога Осіріса. Це було зародженням довгого і міцного зв’язку між театром і релігією.
Саме у Стародавній Греції театр почав формуватися як мистецтво, встановлювалися чіткі визначення трагедії, комедії та інших театральних форм. Давньогрецькі театральні вистави використовували і міфологічні образи.
"Міжнародний день театру – це не просто інтернаціональне професійне свято майстрів сцени і всіх працівників театру, це наше свято – свято мільйонів небайдужих глядачів",  пише  calend.ru. Цього дня у театрах багатьох країн світу проводяться різні фестивалі, святкові постановки та покази кращих вистав, а чиновники і представники громадськості не шкодують привітань та компліментів для працівників театрів та художніх колективів.

Вітаю усіх, чиє життя нерозривно пов’язане з мистецтвом, хто силою свого таланту розкриває в людях їх найкращі риси, вчить вічним істинам добра і краси! Зі святом!




"Театр - вища інстанція для вирішення життєвих питань" (О.Герцен)

"Кожний глядач приносить у театр свою власну акустику"(Станіслав Єжи Лец)

"Все, що відчуває наша душа у вигляді туманних, неясних відчуттів, театр підносить нам у гучних словах і яскравих образах, сила яких вражає нас"(Ф.Шиллер)

Немає коментарів:

Дописати коментар