неділя, 5 квітня 2015 р.

"Я боюсь тільки того, що не встигну дечого доробити..."






«Чи Гоголь боявся смерті, не знаю... Я боюсь тільки того, що не встигну дечого доробити, а потім неприємно буде, що не буду знати, що далі діється в світі»

Дмитро Чижевський







5 квітня 1894 народився Дмитро Чижевський, учений-енциклопедист, лінгвіст, літературознавець, славіст, дослідник  української і слов’янської  літератур, історії культури, філософії, релігійної думки й слов'янської духовності, культуролог, філософ, релігієзнавець.     






Цікаві факти про Дмитра Чижевського

Працював Чижевський хутко, невпинно й продуктивно.  Як науковцеві, йому стали у великій пригоді п'ять особистих прикмет:
     по-перше, феноменальна пам'ять (часто скаржився, що негоден забути номери квитків у громадському транспорті);
     по-друге, досконале знання культурного процесу й літературних пам'яток  як Східної, так і Західної Європи (мав особливе замилування до бібліографії та стародруків);
     по-третє, здатність негайно орієнтуватися на місці, тільки-но переступивши вперше поріг бібліотеки;
     по-четверте, неймовірна працездатність;
     по-п'яте, власна, чітко спланована й поступово вдосконалювана система зберігання нотаток.
Спав він зазвичай не більше чотирьох-п'яти годин на добу.
Кишені йому завжди надималися від чистих карточок, на котрих примудрявся робити записи за будь-якої нагоди — навіть, проводячи розмову з гостем.
Проте в трьох випадках цей безмежно заклопотаний, поважний учений виявляв щиру привітність і блискуче почуття гумору: коли власноруч готував усілякі екзотичні страви, коли в супроводі колег чи студентів ходив «попастися» у книгарнях і, нарешті, за столом, під час ритуальних вечірок, якими, за німецькою університетською традицією («Gemutlichkeit»), закінчувались у нього вдома щотижневі засідання семінару.
Дарма що інтелігент і філософ, Чижевський, як і Гоголь, не жартома вірив в існування диявола, якого раз був упізнав у подобі візника.
Предмет його особливої чулості становили коти — як хатні, так і приблудні: любив подовгу з ними «спілкуватися», запевняючи, що вони далеко ліпші од людей співрозмовники.
Такі були химери цього видатного чоловіка.


Немає коментарів:

Дописати коментар