середа, 29 квітня 2015 р.

Сьогодні - Міжнародний день танцю

Танець, незалежно від стилю і напряму, є міжнародною мовою тіла, зрозумілою людям будь-яких національностей. За допомогою рухів і жестів у танці віддзеркалюються емоції та почуття танцюриста. Цей вид мистецтва налічує багатостолітню історію розвитку, і кожна епоха накладала свій відбиток на форму і структуру танцю. Але століття за століттям у всіх країнах серед людей різних віросповідань танець набуває усе більшої популярності.

Міжнародний (Всесвітній) день танцю (International (World) Dance Day) відзначається 29 квітня з 1982 року за рішенням ЮНЕСКО в день народження французького балетмейстера Жана-Жоржа Новера, реформатора і теоретика хореографічного мистецтва, який увійшов в історію як "батько сучасного балету".
Жан-Жорж Новер - французький балетмейстер, учень балетмейстера Л.Дюпре. Виступав як танцівник і очолював балетну трупу в театрі «Друрі-Лейн" у Лондоні.
Новер розробив принципи героїчного балету та балету-трагедії. У 1759 році вийшла його знаменита праця "Листи про танець і балети", де Новер обгрунтував принципи балету-п'єси, який втілюється засобами пантоміми і танцю в співдружності композитора, хореографа і художника.
У цей день весь танцюючий світ відзначатиме своє професійне свято - театри опери та балету, сучасні танцювальні трупи, ансамблі сучасного бального та народного танцю та інші, як професійні, так і самодіяльні артисти.


Цікаві факти про танець

У класичному індійському танці для того, щоб зобразити певне почуття, задіюються не тільки очі, але і брови, губи, ніс, щоки, підборіддя і вуха. Це прекрасна зарядка для м'язів обличчя.
У Єгипті виконавиці танцю живота щорічно сплачують державі як прибуткового податку 900 млн. єгипетських фунтів (264 млн доларів США). Це робить танцівниць п'ятим за значимістю джерелом поповнення скарбниці держави після Суецького каналу, туризму, експорту нафти і бавовни.
В онлайновій рольовій грі World of Warcraft тролі після команди танцювати (/dance) починають виконувати рухи капоейри, бразильського бойового мистецтва, яке поєднує в собі елементи акробатики, танцю та гри.
Ми вважаємо, що танець полька родом із Польщі. Однак це чеський танець, і його назва не має нічого спільного з назвою країни. Чеське слово polka означає "половина". Танець назвали так тому, що його танцюють маленькими, "половинними" кроками.
Англійський поет Байрон, коли вперше побачив вальс, зауважив, що партнери знаходяться занадто вже близько одне до одного.
Щітка, відкидна стулка, перетасовування, намотування на клубок і судоми. Це зовсім не марення божевільного, а прийоми танцю чечітка.
Танці епохи Відродження часто виконувалися під час застіль і тісно перегукувалися з меню. Наприклад, танець, що розповідає про давньогрецького героя Язона і Золоте руно, передував смаженій баранині.
Згідно з однією з версій, назва знаменитого бразильського танцю «самба» означає потомство африканського чоловіка і білої жінки.
В опереті "Весілля в Малинівці" герой Михайла Пуговкіна жартівливо спотворив назву танцю тустеп, назвавши його «У той степ». Звідси в народі поширився вислів "Не в той степ" у значенні "їхати не в тому напрямку" або «говорити невпопад».
Танець Сіртакі не є грецьким народним танцем. Його створили спеціально для фільму «Грек Зорба» у 1964 році. Після виходу фільму танець став дуже популярним у всьому світі і одним із символів Греції. Примітно те, що актор Ентоні Куїнн, який виконав цей танець
у фільмі, зламав на зйомках ногу. І замість спочатку запланованих стрибків у танці були використані ковзаючі руху, які не заподіювали болю нозі.




Немає коментарів:

Дописати коментар