четвер, 13 жовтня 2016 р.

Перший найпопулярніший твір українською



Перший варіант найпопулярнішого за межами нашої країни літературного твору, написаного українською мовою, було створено 340 років тому (1676 р.). І це не «Енеїда» Котляревського. Задовго до того, як  «Енеїда» остаточно витіснила з української літератури старослов’янську мову, без неї обходилися й запорозькі писарі, коли писали «Листа турецькому султану».
Щоправда українські, польські та російські історики стверджують, що у султанських архівах вони не знайшли жодної згадки про листи від козаків. А там досить педантично вели облік всієї дипломатичної пошти. До того ж, листи запорожців, що їх отримали правителі інших держав, засвідчили, що навіть у гніві козаки уникали в дипломатичному листуванні таких епітетів, як «кат», «свиня» та «собака». Однак це лише підтверджує те, що такі слова козаки дозволяли собі у популярних тоді пародіях на документи.
А найпопулярнішим твором української літератури за межами нашої країни його можна визнати хоча б тому, що вперше «Лист запорожців...» надрукували 1683 р. у Відні (німецькою мовою), щоб додати натхнення оборонцям австрійської столиці від кількасоттисячного турецького війська. Пізніше він вийшов 1841-го польською (в часописі «Львов’янин»).
Віршований переклад «Листа...» французькою виконав сам Гійом Аполлінер, англійською — канадка Флорін Лайвсей, а російською з нього «списували» 1637 р. власний лист туркам донські козаки й 1774-го — ультиматум оренбурзькому губернатору — Омелян Пугачов.
Наразі ніхто ще не здогадався занести «Лист...» до Книги рекордів Гіннеса. Адже Ілля Рєпін присвятив картині «Запорожці пишуть листа турецькому султану» 15 років свого життя!

Немає коментарів:

Дописати коментар