четвер, 13 жовтня 2016 р.

От і прийшла Третя Пречиста, або ж Покрова





От і прийшла Третя Пречиста, або ж Покрова, що не лише землю снігом вкриває, але й «піднімає бабу на ноги», щоб погуляти на весіллях.
У народі з 14 жовтня починали справляти весілля, що тривали до початку пилипівського посту – 27 листопада. 
Неодружені ж дівчата цього дня йшли до церкви і просили аби «Свята Покрівонька покрила голівоньку чи хусткою, чи ганчіркою аби не була дівкою». Та святій Покрові молилися не лише дівчата. Пресвята Богородиця була покровителькою запорозького козацтва та й усієї України.
Що ж до побуту, то на Покрову вирізали чотири дернини, клали їх на горищі по всіх кутках, травою донизу «аби взимку у хаті було сухо». З Покровою також пов’язано чимало метеорологічних спостережень. Зокрема, яка Погода на Покрову, такою буде і зима.
За церковним календарем 14 жовтня відзначається двонадесяте свято Покрови Пресвятої Богородиці.
Відзначення свята Покрови має дуже глибоку історію в Україні. Хоча воно було запроваджене ще з часів хрещення Русі. Особливе шанування Покрови Богородиці починається з ХІІ століття за князювання Андрія Боголюбського, який і збудував першу на Русі Покровську церкву. Покрова Пресвятої Богородиці була одним із найголовніших свят запорозьких козаків, котрі будували багато однойменних храмів та особливо шанували ікони Покрови.



Немає коментарів:

Дописати коментар